Gå til hovedindhold

Gør internettet sikkert sammen

Tirsdag den 6. februar 2024 er det Sikker Internet Dag, hvor der bliver sat spor på, hvordan vi skaber et bedre og mere trygt internet for alle – og særligt for børn og unge. Vi har samlet en god bunke indhold, du kan give dig i kast med på Sikker Internet Dag sammen med dine elever. 

sikker-internet-top-nhb.jpg

I Danmark er det Medierådet for Børn og Unge, der står bag Sikker Internet Dag, og i år sætter de spot på gaming. Derfor får du her en masse indhold, der dykker ned i emnet på forskellige måder.

Vi har samlet forløb til både dansk, engelsk, samfundsfag, historie og teknologiforståelse, og så kan du finde en artikel om vigtigheden af nyhedsdannelse samt lade dig inspirere af et udvalg af fri- og letlæsningsbøger, der går til temaet på forskellige måder.  

Sæt gaming på skoleskemaet 
Forstå har i samarbejde med Center for Ludomani udviklet forløbet Gaming eller gambling? (dansk og teknologiforståelse, 4.-6. klasse) 

I forløbet får eleverne trænet deres kritiske blik på de digitale spil og lærer, hvordan de styrer sikkert uden om gambling. Det kan nemlig være svært at kende forskel på, hvornår noget er gaming, og hvornår noget er gambling. Bliv klogere sammen med dine elever, som måske ved mere om lootboxes og skins, end du gør. 

Herefter kan du hoppe videre over på Koncentrat og arbejde med forløbet Fanget i drømmenes fabrik (samfundsfag, 8.-10. klasse), som netop har ramt hylderne.  
 
I dag er det umuligt at undgå spil. De dukker op, når du ser en håndboldkamp, tager bussen eller er på YouTube. Selv i computerspil kan du spille om penge. Men er det okay? I forløbet kan I læse artiklen om pengespil eller omforme klassen til et etisk råd, der skal beslutte, om gambling i gaming skal forbydes. 

Sociale medier og digitale fodspor 
En anden måde at sætte spot på sikkert internet er ved at arbejde med sociale medier. Eleverne skal lære at forstå, hvordan deres færden på nettet efterlader digitale fodspor. I forløbet Sociale medier og digitale fodspor (teknologiforståelse, 7.-10. klasse) bliver I klogere på netop det. 

Du finder også et forløb om sociale medier til engelskfaget. I forløbet Social Media Frenzy (engelsk, 9.-10. klasse) diskuterer I de ulemper, der kan være ved sociale medier. Derudover bliver eleverne opfordret til at sætte spørgsmålstegn ved deres eget forbrug og ageren.

Lær at afkode deep fakes 
Et andet tema, man kan arbejde med på Sikker Internet Dag, er deep fakes. Det er blevet lettere end nogensinde at manipulere med billede og video.  

Brug derfor dagen til at sætte fokus på begreber som deep fake, fake nudes, AI og visual literacy. Vi har samlet to forløb fra Koncentrat, som er relevante til netop det formål, nemlig Videoen er gået i stykker (dansk og samfundsfag, 7.-10. klasse) og PODCAST: Den nøgne sandhed om fake nudes (dansk, samfundsfag, historie og seksualundervisning, 7.-10. klasse).

Nyhedsdannelse er vigtigt
Når vi arbejder med at oplyse og skabe opmærksomhed om vores færden på internettet, er der mange emner at gribe fat i. Nyhedsdannelse er et af de helt centrale.  

Medielandskabet er blevet det vilde vesten, og en stor del af de nyheder, vi får ind, møder vi på internettet. Derfor er nyhedsdannelse et essentielt element, når vi taler om sikkert internet.

Særligt børn og unge har en langt bredere forståelse af begrebet 'nyheder'. Det fører til en højere risiko for at fare vild i informationsjunglen. Derfor er nyhedsdannelse vigtigere end nogensinde, men der er heldigvis talrige indgange for læreren.   

Forstå baggrunden og læs mere i artiklen ”Derfor har nyhedsdannelse aldrig være vigtigere”. Du får også fire værktøjer til, hvordan du træner dine elevers nyhedstæft. 

Alinea

Frilæsningsbøger om gaming og meget mere 
Er man mere til en omgang frilæsning, har vi samlet en håndfuld bøger, der er relevante for Sikker Internet Dag. Eleverne kan læse dem på egen hånd og tale med hinanden om dem. Men du kan også læse højt i klassen. Bagefter kan I have en fælles snak om, hvorfor og hvordan bøgerne er relevante i forbindelse med Sikker Internet Dag.  

Let’s GO – Seedet? er en Sort Læseklub-bog. Bogen handler om at spille CS:GO, men det er også en bog om venskaber, sammenhold og konkurrence. Få dine elever til at dele deres spiloplevelser i klassen. Måske har nogen oplevet venskaber og sammenhold gennem spillet – eller det modsatte? 

Star Galaxy er en serie på 3 bøger i Rød Læseklub. Bogen berører flere af de dilemmaer, som opstår, når My og Runa spiller Star Galaxy. Tør de fx mødes med deres veninde Lise i virkeligheden? Tal med dine elever om, hvordan spillenes verden kan forveksles med virkeligheden, og hvad man skal være opmærksom på. 

Pæne piger sladrer ikke er en bog i Sort Læseklub. Det er en stærk ungdomsroman om forelskelse og om billeddeling. Snak i klassen om, hvad billeddeling betyder, og hvilke konsekvenser det kan have for den enkelte.

Hacker er endnu en Sort Læseklub-bog. Romanen handler om Mek, der hacker sig ind på skolens server. Der støder han på oplysninger, der ændrer hans liv. Tag en fælles snak i klassen om, hvad hacking betyder, og om I har nogen oplevelser med hacking.

Vi ønsker jer en god Sikker Internet Dag og håber, at I kan bruge noget af inspirationen til at skabe gode dialoger i klassen om, hvordan man agerer trygt og sikkert på internettet.  

Superbog
Frilæsning til dansk

Superbog

Superbog er en frilæsningsportal med 700 digitale bøger. Lad eleverne læse eller lytte til bøgerne, og lad dem anmelde deres læseoplevelse med et sjovt emoji-system.