Gå til hovedindhold

"Det er afgørende at navigere forsigtigt gennem integrationen af AI i matematikundervisningen"

En robot med (kunstig) menneskelignende intelligens kan give os svar på alverdens tænkelige spørgsmål. Ellers i hvert fald mange af dem. Generativ AI har et stort potentiale til at skabe værdi i matematikundervisningen, men udfordringer lurer bag teknologisensationen. 

AI

Det er lige til højrebenet at stille de store spørgsmål til hovedpersonen selv – eller i hvert fald en af hovedpersonerne, når det kommer til generativ AI. Vild med matematik har sat ChatGPT i stævne for at høre, hvilken indflydelse kunstig intelligens har på matematikundervisningen. 

Her får du en artikel udarbejdet af selveste ChatGPT på baggrund af et interview med, ja, ChatGPT.

Luk
Styr på AI-lingoen

AI står for artificial intelligence. Eller på dansk: kunstig intelligens, som er en maskine, der kan udføre opgaver, der normalt kræver menneskelig intelligens.

Generativ AI er en type kunstig intelligens, der kan generere nyttige eller meningsfulde data, såsom billeder, tekst eller lyd, der er baseret på data, den er blevet trænet på. Denne type AI er i stand til at skabe nye data ved at forstå og efterligne de mønstre og strukturer, den har lært fra sit træningsdatasæt.

Maskinlæring er en gren af kunstig intelligens, der fokuserer på udviklingen af algoritmer og teknikker, som giver computere evnen til at lære og forbedre deres ydeevne baseret på data, uden at de er eksplicit programmeret til det. 

AI-algoritme er den sekvens af instruktioner eller regler, der er designet til at løse specifikke problemer eller udføre opgaver ved hjælp af kunstig intelligens.

Prompt refererer til en instruktion, et signal eller en meddelelse. En prompt i AI-sammenhæng er den opgave eller spørgsmålet, som stilles til maskinen.

Kunstig intelligens i matematikundervisningen: ChatGPT svarer på centrale spørgsmål.
I dagens digitaliserede undervisningsmiljø er kunstig intelligens (AI) ved at revolutionere, hvordan matematikundervisningen tilrettelægges og udføres. Vi tog en snak med ChatGPT, en avanceret AI-model udviklet af OpenAI, for at få indsigt i, hvordan denne teknologi kan påvirke matematikundervisningen, og hvilke overvejelser der bør gøres.

"AI eller kunstig intelligens, er en gren af datalogi og teknologi, der handler om at skabe computere og systemer, der kan udføre opgaver, der normalt kræver menneskelig intelligens," forklarer ChatGPT kortfattet.

Dette åbner op for en verden af muligheder, men også udfordringer, når det drejer sig om undervisning i et fag som matematik. På spørgsmålet, om vi bør gentænke matematikundervisningen med AI til stede, understreger ChatGPT: "Ja, til en vis grad. Mens AI kan være en nyttig ressource i matematikundervisningen, er det stadig vigtigt at bevare fokus på at udvikle elevernes dybere forståelse, kritiske tænkning og problemløsningsfærdigheder, som ikke kan erstattes af teknologi alene."

En bekymring, der ofte opstår, er, om elever vil miste evnen til at tænke kritisk, hvis de stoler for meget på AI. ChatGPT erkender denne risiko og påpeger, at hvis eleverne konsekvent overlader opgaveløsning til AI, kan de miste muligheden for at udvikle deres egen tænkning og forståelse for matematiske koncepter.

Matematiklærere spiller en afgørende rolle i at navigere i denne nye æra af teknologisk understøttet læring. ChatGPT anbefaler, at lærere integrerer AI som et supplement til undervisningen og fokuserer på at udvikle elevernes kritiske tænkning og matematiske forståelse ved at skabe undervisningsmetoder, der fremmer dybere engagement og anvendelse af koncepter i virkelige situationer. 

På trods af disse udfordringer er der betydlige fordele ved at integrere AI i matematikundervisningen.
"Brugen af AI kan tilbyde flere fordele, herunder individualiseret læring, automatisering af rutineopgaver og bedre analyse af elevpræstationer," bemærker ChatGPT.

Men hvad med udviklingen af læremidler og elevernes præstationer?
"Ja, mennesker bør helt sikkert stadig spille en afgørende rolle," siger ChatGPT.

Mens AI kan automatisere visse processer og tilbyde analytiske værktøjer, kan menneskelig kreativitet og forståelse ikke erstattes.
Endelig er der spørgsmålet om AI-udvikleres interesse i at promovere brugen af deres teknologi. Mens økonomiske incitamenter kan være en faktor, understreger ChatGPT vigtigheden af, at udviklere prioriterer ansvarlig brug af AI i uddannelse. I en tid, hvor teknologi er uundgåelig, er det afgørende for undervisere og beslutningstagere at navigere forsigtigt gennem integrationen af AI i matematikundervisningen for at sikre, at det understøtter elevernes læring og udvikling af kritiske færdigheder.

Artiklen er baseret på samtaler med ChatGPT.

VMM-magasin
Gratis magasin

Vild med matematik

Nu kan du bestille en spritny udgave af vores gratis magasin Vild med matematik. Det er fyldt med viden og inspiration – lige til at bruge i din undervisning. Læs spændende interviews med fx Peter Liljedahl og Rasmus Alenkær, bliv inspireret til at arbejde med AI i undervisningen og få et indblik i, hvordan det føles at have matematik, når man er talblind.